Frysen gapar tomt på fikabröd och jag kände att jag ville baka något. Men inget omständligt eller något som skulle ta för stor plats i frysen. Då snubblade jag på dessa enkla och snabba mördegskakor med choklad och strössel.
De går utmärkt att variera efter säsong med hjälp av strösslet eller så passar man helt enkelt på att tömma några strösselburkar som bara står i skåpet.
100 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
Choklad att smälta, jag använder Odense mörka chokladknappar
Valfritt strössel
Ta gärna fram smöret en stund innan så är det enklare att blanda degen. Sätt ugnen på 175 grader och blanda ihop degen (du kan också förbereda degen och lägga in i kylskåp eller tom i frysen).
Rulla ut till en rulle och skär sedan lagom stora kakor. Min rulle var som en 10-krona i diameter och så skar jag ca 1 cm tjocka skivor och plattade ut dem en aning på plåten. Det blev perfekt om jag får säga det själv!
Grädda någonstans 10-15 minuter, beroende på hur stora kakor du gjort, och ta ut när de blivit lite gräddade i kanten. Låt svalna.
Smält valfri choklad över vattenbad och doppa ner kakorna till hälften i chokladen. Lägg upp på en tallrik och strö över valfritt strössel. Låt chokladen stelna i kylskåpet och festa sedan loss på mördegskakor med choklad till kaffet i helgen!
