Fredag och fredagsmiddag, det önskar jag ska vara något lyxigt men ändå enkelt – jag har inte tid att lägga lång tid på att fixa. Det hittade jag i vietnamesisk glasnudelsallad med räkor som jag hittade hos Ica. Lite tid fick jag lägga på att skära tunna strimlor av grönsakerna men det var det värt. I övrigt gick det fort och det blev precis så fredagslyxigt som jag vill ha det!

När jag läste kommentarerna under receptet så läste jag många läsare som verkligen gillade den här rätten och att nudlar och grönsaker gärna får ligga i dressingen en stund för att verkligen ta smak. Så jag blandade ihop allt i en stor bunke – sen tog jag en dusch och dukade fint – innan jag till slut la upp salladen på ett fat och ställde fram för servering. I Icas recept står det 4 personer, men jag skulle nog säga max 3 personer.
100 g glasnudlar
1 liten finstrimlad morot
1/2 strimlad rödlök
2 hjärtsalladshuvuden eller vanlig isbergssallad
1 st röd chili
Dressing:
1 msk olja
2 msk fisksås
1 msk risvinäger
juicen av 2 lime
2 tsk rörsocker eller vanligt strösocker
300 g skalade räkor
1/2 kruka mynta (det hoppade jag över och det smakade gott ändå)
1/2 kruka koriander
Rostade sesamfrön
Sätt igång en kastrull och tillaga glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och klipp dem grovt.
Skrubba, skölj och strimla morot samt rödlök fint. Skölj och bryt hjärtbladsalladen grovt (eller skär isbergssallad i halvstora bitar). Kärna ur och strimla den röda chilipepparn i långa tunna strimlor.
Blanda en dressing av olja, fisksås, risvinäger, limejuice och rörsocker.
Ta fram en stor bunke och blanda ihop glasnudlar, räkor och grönsaker med dressingen. Tillsätt hela blad av mynta och koriander.
Servera vietnamesisk glasnudelsallad med räkor genom att lägga upp på ett fat och garnera med rostade sesamfrön och mera koriander.

