Tjälknöl

-

Fick köpa en stoooor bit älg-fransyska av min jagande kompis Per, och efter att ha delat den i fyra mindre bitar, så satte jag in två av dem i ugnen. Precis som de är i 100 grader, sätt in en termometer bara. Tanken var såklart att laga tjälknöl av köttet.

Tjälknöl
Ber om ursäkt för mörk bild

När de sedan kom upp i 65 grader, efter ca 4h – men då var bitarna bara halvfrysta när jag ställde in dem i ugnen (det tar längre tid om en gör som en ska och sätter in en fryst bit i ugnen), så tog jag ut köttbitarna och la ner dem i en lag:

1 l vatten
1 dl salt
½ dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan

Koka upp lagen och ställ på sidan i väntan på att köttet ska bli klart. Lägg ner köttet i lagen och låt allt svalna tillsammans. Ta sedan upp köttet. Det kan bli för salt om köttet förvaras för länge i lagen.

Tjälknöl

Serverades på påskafton tillsammans med potatisklyftor, bearnaisesås, svampsås och sallad. Även lite fröknäcke stod på bordet. Helt otroligt gott och mört kött, så vi åt och åt tills magarna stod rakt ut ;)

Tjälknöl
Tjälknöl
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

1 KOMMENTAR

  1. Ja kära nån! Den där älgbiten kan ha varit något av det bästa jag ätit på väldigt länge. Och lagen gjorde ju sitt också. Går ju nästan att snacksa på dessutom. Fint var det!

Lämna ett svar