Tjälknöl

Fick köpa en stoooor bit älg-fransyska av min jagande kompis Per, och efter att ha delat den i fyra mindre bitar, så satte jag in två av dem i ugnen. Precis som de är i 100 grader. Tanken var såklart att laga tjälknöl av köttet.

Fil 000 (20)

När de sedan kom upp i 65 grader, efter ca 4h – men då var bitarna bara halvfrysta när jag ställde in dem i ugnen (det tar längre tid om en gör som en ska och sätter in en fryst bit i ugnen), så tog jag ut köttbitarna och la ner dem i en lag:

1 l vatten
1 dl salt
½ dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan

Koka upp lagen och ställ på sidan i väntan på att köttet ska bli klart.

Fil 000 (21)

Serverades på påskafton tillsammans med potatisklyftor, bearnaisesås, svampsås och sallad. Även lite fröknäcke stod på bordet. Helt otroligt gott och mört kött, så vi åt 0ch åt tills magarna stod rakt ut ;)

Fil 000 (23)

One thought on “Tjälknöl

  1. Ja kära nån! Den där älgbiten kan ha varit något av det bästa jag ätit på väldigt länge. Och lagen gjorde ju sitt också. Går ju nästan att snacksa på dessutom. Fint var det!

Kommentera