Västerbottensostpaj har ni nog alla smakat och vi är väl överens om att det är såå gott? Gjord på Västerbottensost från norrländska Burträsk ni vet. Den brukar vara ganska dyr och visst är den värd sina pengar, men jag brukar passa på att köpa den när det finns något erbjudande istället. Eller så blir det nästan lika gott med Norrlandsostpaj?
Jag hittade osten på min livsmedelsbutik och använde den först som vanlig ost, hyvlad på mackan. Den påminner om Västerbottensost, men inte lika stark smak.
Den borde bli god som paj, tänkte jag, och en kväll innan påsk så gjorde jag slag i saken. Rev ner hela osten som var kvar och gjorde en pajdeg. Se ingredienser nedan:
100g mjukt smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
Rosmarin efter smak
Ställ fram smöret i mindre bitar i rumstemperatur, medans du tex river osten.
Blanda sedan smöret med mjölet och även smulad rosmarin. Tryck ut degen i en ugnsform och förgrädda i tio minuter, 200 grader. Ta ut formen och häll i ostsmeten:
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven Norrlandsost
1 liten hackad rödlök
½ dl majonäs
Salt och citronpeppar
Vispa ihop ostsmeten och häll den sedan över i det förgräddade pajskalet. In i ugnen i ca 25-30 min.
God till påskbuffén eller egentligen vilken annan dag som helst! :)
Serveras med lite creme fraiche, hackad rödlök och rom. Gott också att ha lite räkor på sidan! Antingen som en del i ett större bord, eller som ensamrätt. För oss blev det en lagom lunch tillsammans med en sallad.
Norrlandsostpaj
Jättegod 5******
Tack! :)
Passade alldeles utmärkt till vår lunch på påskafton. Lagom mycket och fräscht samtidigt!
[…] påsken så äter man gärna räkor, så också vi. Vi åt först ostpaj med räkor på påskaftonslunchen och fick lite räkor över. Inför middagen rörde jag ihop en skagenröra […]