Morotskakans dag

-

Vi pratar en del om årets olika temadagar på jobbet, och jag har framför allt två kollegor som brukar uppdatera oss andra om vilken dag det är idag. Jag är måttligt intresserad om det inte handlar om mat eller bak förstås, för då lyssnar jag mera uppmärksamt. Idag är det morotskakans dag och det är ju en sådan god kaka. Det finns mängder med recept ute på nätet och alla är goda, men jag har receptet på den Ultimata morotskakan – receptet är hämtat från boken Två systrars söta och jag kommer nog aldrig att baka någon annan, då det här är den bästa morotskakan. Lita på mig! Så här gör jag:

2-3 morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja (eller solrosolja)
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
(1 dl krossad ananas) – jag hade tänkt ha med det när jag bakade, men glömde och det funkade lika bra utan.

200 g creme cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ev några droppar limesaft och strimlat limeskal för ett snyggt utseende.

Det första som ska göras är att koka morötterna och att knäcka valnötterna. Det kan man lika gärna göra dagen innan ifall man vet att man har snålt om tid. Mixa morötterna och dela valnötterna i mindre bitar. Börja sedan med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan ner olja och ägg. Häll ner i en bröad form och sätt in i ugnen i ca 40min. Känn efter med en sticka, så kakan är färdiggräddad.

Blanda ihop frostingen och lägg ovanpå. Såå god kaka och så god frosting. Jag måste nog baka den här oftare än vad jag gör, för den är så god! Jag valde att inte smeta frosting på hela kakan utan att ta en klick på sidan. Det blir då enklare för en laktoskänslig person att välja bort frostingen.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar