Alvas pariserkakor

-

Minns ni pariservåfflorna som man kunde köpa på 80-talet? De kanske finns än? Jag har inte sett dem sedan jag var liten, men jag har å andra sidan inte letat efter dem heller. De var i alla fall min favorit, och jag jublade då min mamma köpt hem dem från affären. Alva ville baka i söndags och började bläddra i boken Sommarens söta av systrarna Eisenman. Hittade receptet Pastellkrämskakor och bestämde att hon skulle baka dem. Hon tog tom en promenad bort till närmaste affär, för att handla mera florsocker. På kvällen fick vi smaka dem, och minnet av barndomens pariservåfflor kommer flygandes. Jag kallar därför dessa kakor för Alvas pariserkakor.

100 g rumsvarmt smör
½ dl grädde
2½ dl vetemjöl
strösocker till garnering

100 g rumsvarmt smör
ca 2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
några droppar karamellfärg

Ta fram smöret en stund innan (ta även fram smör till smörkrämen i en annan bunke, så den hinner bli mjuk), så det hinner bli rumsvarmt. Rör ihop smör, grädde och mjöl till en slät deg. Låt stelna i kylskåpet ca en timme. Sätt igång ugnen till 200 grader. Lägg degen på din mjölade arbetsbänk och kavla ut den, ca ½ cm tjock. Stansa ut runda små kakor, ca 2 cm i diameter. Doppa kakornas båda sidor i strösocker och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Pricka kakorna lätt med en gaffel. Grädda kakorna i 5-7 min, de ska inte bli få färg. Låt kakorna kallna på ett galler.

Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred lite kräm på hälften av kakorna och tryck försiktigt ihop dem med resten. Förvara kakorna svalt.

 

Alvas pariserkakor

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar