Hemmagjord vaniljsås

-

Ifall man vill dra in enkla pluspoäng hos någon gäst (ny partner eller svärmor kanske?), så kan man bjuda på hemmagjord vaniljsås. Det är en del vispande, men har man pysslat lite i köket så är det ändå enkelt, och hemmagjord vaniljsås smakar så mycket mera, och godare, än fabriksgjord. Denna gång serverade jag den till min knäckiga rabarberpaj och det passade såklart väldigt bra ihop. Jag gjorde en lite mindre sats, som räcker till fyra-fem personer. Så här:

0,75 tsk vaniljsocker
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl mjölk
2 (3) st äggulor
0,25 dl strösocker

Mät upp grädde, mjölk och vaniljsocker (ännu godare ifall man har en vaniljstång, men det hade inte jag) i en kastrull och sätt på plattan för att koka upp. Låt koka i ca fem min medans du vispar. Ta kastrullen av spisen och låt den svalna en kort stund (här ska du ta ur ev vaniljstång). I en annan bunke vispar du ihop äggulor och socker, och häller sedan ner i kastrullen med gräddkrämen. Ställ kastrullen på värmen igen och vispa, men nu är det viktigt att det inte kokar, för då finns risken att vaniljsåsen skär sig. Så värm den försiktigt och vispa samtidigt, så kommer såsen långsamt att bli mera tjockflytande. Jag hade börjat med två äggulor, men fick lägga i en till, så vispa och känn efter vad som känns lagom. Såsen tjocknar på sig lite när den blir kall också, så den behöver inte bli helt perfekt i kastrullen.

Hemmagjord vaniljsås

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar