Blanktjärnsrundan

-

För någon helg sedan, så gjorde jag verklighet av en punkt från förra årets bucketlist, att springa Blanktjärnsrundan. Fastän det var så enkelt att få det gjort den här gången, så blev det inte av på hela fjolåret. En runda som börjar vid Vålådalens fjällstation, som är 12,3 km lång och som finns presenterad bland annat här.

Man börjar själva rundan då man passerat hängbron över Vålån. Här håller de på att bygga en ny, mycket stabilare, hängbro ifall man känner sig tveksam för hängbroar. Den går inte heller högt upp, utan håller bara vandrarna torrskodda över ån. Hängbron går ca 2 m över vattnet. Efter bron svänger de flesta höger och påbörjar den lättare delen av rundan. Också den delen av rundan som är rekommenderad för cyklister.

Man passerar genom skog och över myrar, och har med jämna mellanrum fantastisk utsikt över Vålåns meandermönster eller att man ser långt bort över fjällen.

En omväxlande tur där man efter fem km börjar se Matskålstjärnen till vänster. Det är den ena av de två tjärnarna som man kommer att passera emellan. Efter ytterligare en km och en brant trappa, så kommer så Blanktjärnen till höger. En smaragdfärgad tjärn mitt ute i ingenstans. Även om jag sett den förut flera gånger, så kan jag inte låta bli att bli fascinerad av den vackra tjärnen och knappt kunna se mig mätt.

Ta dig din tid och beundra Blanktjärnen, och om du vill stanna för att fika så finns åtminstone två grillplatser där man kan sitta och njuta av utsikten.

Blanktjärnsrundan

I slutet av Blanktjärnen så slutar det brant nerför och där finns det ingen trappa, utan man får ta det lite försiktigt nerför en sandslänt. När man kommer ner, så kommer man också till skylten som pekar vänster tillbaka till Vålådalen.

Vi stannade vid bilen och fikade medhavt fika innan vi påbörjade resan tillbaka mot Östersund. Ett fotostopp blev det, där Vålån precis passerat under vägen och man kan köra ner till en parkeringsplats. Där fick vi underbara bilder på vårfloden och på varandra. På dagens tur på Blanktjärnsrundan så hade jag med mig min sambo Dryden och även hans bror Robert som också har bloggat om rundan. Läs gärna deras blogginlägg också, så får du en väldigt komplett rapport om vår dag.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar