Makaroner och ost

-

Makaroner och ost, eller Macaroni and cheese (även Mac’n cheese kan det heta) som vi alla hört i någon TV-serie från USA. Är macaroni and cheese deras nationalrätt eller varför är det så utbrett over there?

Jag hade iaf makaroner över och ville passa på att tömma kylen lite, så jag gjorde en variant av makaroner med ost, men la till lite mera som fanns hemma. Kylskåpstömning med jämna mellanrum är ju bra, så man slipper kasta mat.

4 dl kokta makaroner
25 g smör
0,25-0,5 dl vetemjöl
mjölk
2-3 dl valfri ost, riven
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Ta gärna gårdagens makaroner, så de redan är kokta och kalla, annars får du börja med att koka dina makaroner. Gör sedan en bechamelsås genom att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjöl så det tjocknar och att mjölet samtidigt löses upp i smöret. Häll på lite mjölk åt gången och vispa vispa vispa. Såsen kommer att tjockna mellan varje gång du häller ner mjölk och här väljer du hur tjock du vill ha din sås. När du är nöjd med tjockleken på såsen så ställ den av plattan och häll ner din rivna ost samt smaksätt med salt och peppar. Vispa så osten smälter och blandar sig.

Lägg ner dina kokta makaroner i en smord ugnsfast form och häll över ostsåsen. Strö ev över ännu mera riven ost på toppen och sätt in i ugnen i ca 15 min, så ytan blir gräddad. Här är ett grundrecept klart och redo att serveras.

Makaroner och ost

Jag valde som sagt att göra en kylskåpsrensning i samma veva och la även ner ca 1 dl överbliven tacofärs från vår vegetariska tacofredag, samt att jag hackade 6-7 cocktailtomater i mindre bitar och strödde över. Jag hade också tänkt dela en överbliven mozzarellaost och blanda ner, men medan jag gick till affären för att köpa mera mjölk till bechamelsåsen, så kom min dotter hem från badhuset och mozzarellan var sedan borta… Livet som tonårsförälder.

Men det jag vill säga är att det går att blanda ner lite vad som helst i din makaroner med ost. Tänk andra grönsaker. Tänk annan ost – varför inte ädelost? Tänk gårdagens överblivna korvskivor. Tänk annan kryddning – varför inte ajvar relish? Det är bara att experimentera och ta vara på det du har hemma.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar