Jag har alltid gillat jordnötssmör och minns hur glad jag blev när jag upptäckte jordnötssmör på en orostad franskskiva och toppa med mammas jordgubbssylt. Jag kunde äta hur många som helst!
Idag äter jag jordnötssmör ganska sällan, men allt som jag provar är gott! Jag provade nyss att göra hemmagjord jordnötssås att äta till en kycklingmiddag – den fick så bra betyg så vi åt samma rätt två dagar. Dags att baka med jordnötssmör och att göra jordnötssnittar. Eller alltså, kolakakor med hälften vanligt smör och hälften jordnötssmör:
75 g mjukt smör
0,75 dl jordnötssmör (med eller utan crunch)
1 dl socker
2 msk sirap
2,25 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli rumsvarmt och därmed mycket lättare att jobba med. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda först smör, socker och sirap. Blanda sedan ner de torra ingredienserna.
Dela degen i två och rulla till två rullar. Lägg rullarna på en plåt (med bakplåtspapper) och platta till rullarna med fingrarna. Grädda i ugnen i ca 15 min. Ta ut och skär direkt i sneda snittar.
Dessa kakor blev lite tjockare och mera kompakta än vanliga kolakakor och de hade en väldigt god och lagom smak av jordnötter. Nyfiken på andra kolakakor? Titta gärna in på mina olika varianter, se här.