Snällkalendern – för en bättre värld

-

Jag kan börja det här inlägget med att vara helt ärlig (vilket jag iof alltid är) och berätta för er att jag ogillar julkalendrar.

Dels SVT:s julkalender som känns rätt meningslöst att öppna dagens lucka. Själva filmerna på TV kan absolut vara bra, men att köpa en rätt meningslös papperskalender har jag slutat med för länge sedan. Kan i och för sig ha att göra med att mina barn blivit äldre och själva har tappat intresset för papperskalendern.

Sen, och nu talar jag till alla andra i min generation, så är väl inte filmerna ens hälften så bra som de var på vår tid? När vi var små, så var dagens julkalenderfilm verkligen dagens höjdpunkt. Så bra är inte filmerna längre.

Dels ogillar jag chokladkalendrar. Ni vet de där billiga chokladkalendrarna som man kan köpa för en tia eller två. Ärligt, hur dålig produkt måste det vara för att man ska kunna paketera 24 bitar, sälja för en tia och att gå med vinst? Det kan inte vara många gram kakao i alla 24 bitarna sammanlagt? Och då vill jag inte ens tänka på att det varken är närproducerat eller ekologiskt. Jag har aldrig velat ge mig eller mina barn dålig mat och det innefattar dåliga chokladkalendrar.

Då jag har de här åsikterna, så blev jag desto gladare när jag kom in på min närmaste butik Coop igår kväll. I entrén så ser jag en kalender och gick först förbi innan tanken hann ikapp mig. Vad stod det på kalendern egentligen? Jag gick tillbaka till kalenderstället.

Snällkalendern - för en bättre värld

Snällkalendern utgiven av Friends. Jag plockar upp en kalender och läser på baksidan: ”Det här är Snällkalendern, en julkalender som utmanar dig att göra något snällt varje dag hela vägen fram till julafton”. Vilken bra idé! Tänk om alla människor på vår jord kunde ha det som motto hela tiden? Att varje dag göra åtminstone en snäll sak för en annan människa. Vi i Sverige kan även lägga hashtaggen #snällkalendern för att peppa varandra.

Snällkalendern hittade jag som sagt på Coop där den kostade 59 kr/st, men jag har också hittat den på Adlibris för samma peng. Jag har inte sett den förut, men det är tydligen andra året som kalendern säljs. Allt överskott går tillbaka till Friends och deras arbete för att hjälpa utsatta barn. Enligt deras statistik så mobbas 1-2 barn i varje klass. Mobbning som kan sätta så djupa sår i ett barns kropp, så de lider av ohälsa resten av livet. Jag kan säkert göra mera också, men så länge så ville jag köpa Friends Snällkalender och utmana mina egna barn. Jag är för första gången någonsin (på väääldigt länge åtminstone) nyfiken på vad som står bakom varje lucka.

Jag blev så peppad, så jag köpte två kalendrar och tänker utmana mina två barn att öppna en lucka varje dag och göra en snäll sak för en annan människa i 24 dagar. Kanske kan man skapa en ny kultur på bara 24 dagar? Jag är beredd att prova – är ni?

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar