Majs och kesoplättar

-

Idag skriver jag om majs och kesoplättar, men jag vill först skriva några ord om matsvinn. Jag ogillar verkligen att kasta mat, det känns som ett sådant slöseri mot både vår miljö, människor som har det sämre och min egen ekonomi.

Att höra statistik som säger att vi kastar var tredje matkasse känns overkligt mycket men det så det är. Att matsvinnet i Sverige uppgår till 45 kg/person varje år är mycket pengar. Naturvårdsverket har räknat och en barnfamilj skulle kunna spara 3000-6000 kr/år genom att minska sitt matsvinn. Läs gärna mera inne hos Naturvårdsverket, de som också har fått regeringens uppdrag att minska Sveriges matsvinn, detta för att uppnå FN’s globala hållbarhetsmål i Agenda 2030.

Tillbaka till dagens ämne, nämligen mina majs och kesoplättar. Då jag inte vill kasta mat, så tittar jag in i kylskåpet varje dag och funderar ifall det är något som borde ätas upp. I fredags åt vi som vanligt tacos till middag och min dotter Saga ville ha majs. Då vi bara hade en stor konserv med majs, så blev hälften kvar. Vi hade även keso som behövde prioriteras innan den går ut.

Jag googlade lite och hittade majs och kesoplättar inne hos Köket.se och blev förvånad hur enkelt recept det var. Varför hade jag inte tänkt ut det själv? Och så lätt att krydda upp dessa plättar med några favoritkryddor, tex chili för att få lite hetta. Jag ändrade receptet en aning, för att passa mina mått. Detta blev lagom för mig och Daniel, då vi behövde matlåda till jobbet.

Majs, jag hade 145 g avrunnen vikt
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
Ca 75 g keso
Salt och peppar
olja eller smör

Mixa majsen lite snabbt med en mixerstav, det behöver inte vara alldeles slätt men jag ville inte ha hela bitar i mina plättar. Vispa ihop ägg och blanda i mjöl. Rör ner majs, keso och krydda med salt och peppar. Värm smör eller olja i en stekpanna eller en plättlagg och ta gärna lite mera smör, för att plättarna inte ska fastna.

Klicka en matsked av smeten för varje plätt. Bryn ca 2 minuter på varje sida och vänd dem försiktigt. De måste hinna få en yta innan de går att vända. För mig blev det 10,5 plättar, vilket passar alldeles utmärkt för två personer i varsin matlåda. Servera med fräscha grönsaker och eventuellt lite bacon.

majs och kesoplättar

Jag valde att servera mina plättar med ris och också lite creme fraiche på sidan. Skulle nog funka alldeles utmärkt med lite sweet chili också. Då jag la till ris på sidan, så blev det totalt tre matlådor.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar