Nyttiga cookies

-

Jag hittade ett väldigt spännande recept inne hos MyKitchenStories, där hon lagat nyttiga cookies med kikärtor. Veganska cookies till och med, så de passar alla!

Det låter för bra för att vara sant, så det måste provas! I helgen hade jag tid, så jag blötlade mina kikärtor ena kvällen och kokade dem över frukosten dagen efter. Jag vägde dem aldrig utan tänkte att det skulle räcka, men blev snopen då jag mätte upp dem och insåg att jag hade 80 g för lite kikärtor.

Jag ändrade lite i receptet, så det här är min variant som blev sex st kakor. Riktigt goda, så jag tycker att ni måste prova!

175 g kokta kikärtor
1 nypa äkta vaniljpulver
0,75 dl jordnötssmör
1,5 msk ljus sirap
0,75 tsk bakpulver
1 nypa salt
75-100 g vegansk choklad alt chokladknappar

Ifall ni gör med torra kikärtor, så måste de blötläggas i ca 8h innan de sen ska kokas i 45 min, så förbered gärna någon dag i förväg. Kokta kikärtor går även att frysa, så koka gärna lite mera när ni ändå kokar.

Mixa ihop alla ingredienserna, förutom chokladen, i en matberedare till en slät, tjock smet. Blanda ner den hackade mörka chokladen (jag valde chokladknappar), spar 1/3 att garnera med.

Sätt ugnen på 175 grader. Klicka ut sex stycken kakor på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem en aning, då de inte smälter ut i ugnen. Garnera med mer mörk choklad och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Nyttiga cookies

Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de svalnat helt innan servering. Kakorna är mjuka precis när de kommit ut från ugnen men får en kakkonsistens så fort de svalnat.


Jag märkte att kakorna inte smälte ut i ugnen, och tog ut plåten halvvägs för att trycka till kakorna en aning. Därav lite tråkigt utseende med utsmetad choklad. Bättring till nästa gång.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar