Italiensk bruschetta

-

En av mina favoriter till förrätt är italiensk bruschetta. En förrätt som man ska förbereda, så tomaterna får ligga och marineras, minst ett par timmar. Jag brukar välja ett gott surdegsbröd som botten, men det funkar också lika bra med en bit franska.

Det får bli veckans Meatfree Monday, en förrätt/god smörgås som man kan laga vilken dag i veckan som helst. På en vardagskväll kan man göra en lyxig kvällsmörgås istället. Eller som en rubrik från helgens film: ”Det finns inga begränsningar, bara olika möjligheter.” Det är så jag önskar se hela livet, inte bara ifråga om mat. Så här:

En ask cocktailtomater, alternativt två vanliga tomater
1 dl olivolja
1/4 dl vinäger, jag brukar använda rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
torkad basilika

Något gott formbröd (helst surdegsbröd)
Riven parmesan

Börja med att blanda olivolja, vinäger, hackad vitlök och basilika i en burk. Jag brukar oftast använda min skakburk och blanda i. Lagom stor och då kan jag vända runt tomaterna då och då, men det fungerar lika bra med en skål också.

Skär tomaterna i mindre bitar. Vissa tar bort innanmätet för att det blir för blött med det, men det gör inte jag. Vänd ner tomatbitarna i oljeblandningen och låt stå. Vänd runt någon gång så smakerna får blandas.

När det närmar sig matdags, så sätt ugnen på 200 grader. Lägg fyra skivor bröd på en plåt med bakplåtspapper eller en smörad ugnsform. Skeda över tomaterna men ta inte med all vätska. Lite gör inget, men inte allt. Ovanpå tomaterna så strör man över riven parmesan och sätter in i ugnen i ca 10 min, tills osten blivit lite gratinerad.

Italiensk bruschetta

Lägg upp på en assiett och servera. Det hade varit snyggt att ha en kvist färsk basilika på toppen, men det hade jag inte den här gången. Har ni inte provat, så gör det! Det behöver inte vara en middagsbjudning, utan kan lika gärna vara en lördag eller söndag, då man vill äta något kraftigare mellanmål på eftermiddagen.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar