Pasta med ärtpesto

-

Meatfree Monday idag igen, jösses vad veckorna går fort. Den här gången blir det en pasta med ärtpesto, vegetarisk såklart men också enkel att göra vegansk ifall man vill. En pesto gjord på svenska råvaror alltså, istället för den vanliga peston med basilika och pinjenötter, som har sitt ursprung från norra Italien. Jag valde dessutom att använda pasta med durumvete från Gotland, så en väldigt svensk rätt ändå.

Jag fick inspirationen från Vegokäk men har inte gjort exakt likadant, utan det här är min variant nedan.

400-500 g pasta, jag valde Fusilli
400 g gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saft + zest
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl olja
Ev. 1 dl riven ost
Salt och peppar
Ev chili

Koka upp två kastruller med vatten: en liten till ärtorna och en större till pastan. Låt ärtorna koka 1-2 minuter och häll sen av i ett durkslag. Häll ner i en matberedare. Lägg ner pastan i pastakastrullen och låt koka medan du mixar ärtorna.

Mixa ärtor, vitlök, citronzest, citronsaft, solrosfrö, olja och ost hyfsat slät i din matberedare, det gör inget om det finns småbitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Häll av pastan när den är al dente. Blanda med ärtpeston och servera.

Jag valde att strössla några ytterligare solrosfrön på toppen, samt även citronpeppar och hackad färsk chili. På sidan hade jag även en guacamole och lite nachochips. En väldigt grön middag!

Min pasta med ärtpesto

Pasta med ärtpesto

Visste du att? Info från Wikipedia
Pesto, (av italienska pestare som betyder stöta), även Pesto alla Genovese (pesto från Genua) är en röra med ursprung i norra Italien. Pesto ska, som namnet antyder, stötas i mortel. Ingredienserna är riven parmesanost, vitlök, basilika, pinjenötter och olivolja. Man börjar med att stöta vitlöken med osten och nötterna, sedan det gröna och sist rörs oljan i. Peston kan göras fast till konsistensen eller mer flytande.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelAnn’s kycklinggryta
Nästa artikelBrownies med svarta bönor

Kommentera