Att baka med bönor har jag läst om ett bra tag, men aldrig kommit mig för att prova. Förrän nu, då jag kom till skott med att baka brownies med svarta bönor.
Jag har hittat receptet hos Leila och helt enkelt kopierat det. Väldigt god smet och en väldigt god kaka, där man inte kan ana att det är svarta bönor i. Dessa brownies är gluten och laktosfria, så de passar ännu bättre att bjuda på till fikat.
Jag valde att servera mina brownies med svarta bönor tillsammans med vanlig vispad grädde, men ifall en har känsliga gäster, så anpassa efter dem eller ät kakan utan grädde.
1 burk svarta bönor (400 g)
2 ägg
3 msk kokosolja
1,5 dl socker
1,5 dl kakao
0,25 tsk salt
1 tsk vanilj
1,5 tsk bakpulver
2 msk espressokaffe eller starkt kaffe
75 g pekannötter eller valnötter
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bönorna väl och låt rinna av.
Lägg alla ingredienser, förutom nötterna, i en matberedare och mixa till en jämn smet. Hacka valnötterna grovt och rör i dem, men spara några hela för garnering.
Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i cirka 20-25 minuter. Prova med en sticka, som inte ska bli kladdig, men låt den inte heller gå för länge, då den blir lite smulig.
Skär upp i rutor och servera.