Halloumibiffar med sötpotatis

-

Dags för ett nytt halloumirecept, eller hur? Det är så smidigt och går att smaksätta lite som man vill. Jag har gjort några varianter, men strävar hela tiden efter att laga nytt. Så den här gången blev det rökiga halloumibiffar med sötpotatis. Halloumi är gott, sötpotatis är gott = det måste funka. Så här gjorde jag:

1 halloumiost
2 små sötpotatisar
2 ägg
1 dl ströbröd
½ tsk liquid smoke (valfritt men väldigt gott om du ändå har det hemma)
2 msk ajvar relish
2 msk BBQ-sås
Svartpeppar
Timjan

Börja med att knäcka äggen i en skål och vispa tillsammans med ströbröd. Ställ åt sidan för att svälla. Grovriv halloumi och skalad sötpotatis. Blanda samman äggblandningen med ajvar relish, BBQ-sås och liquid smoke. Smaksätt med svartpeppar och timjan. Salta eventuellt men halloumiosten är rätt salt, så det är långt ifrån säkert att det behövs.

Forma till biffar med hjälp av händerna eller med två skedar. Lägg smör i din stekpanna och stek biffarna på båda sidor. Servera med ris, sallad och crème fraiche.

Halloumibiffar med sötpotatis

Visste du att? Info från Wikipedia

Halloumi är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. I dag tillverkas den även av get- och komjölk. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären fås genom att den i det första steget framställda ostmassan i nästa steg upphettas i vassle från vilket proteinet avskiljs. Osten saltas och äts färsk eller konserveras med saltad vassle.

Osten har hög proteinhalt och kan med fördel grillas eller stekas i olivolja, detta då den inte smälter utan tvärtom får en krispig yta.

Halloumi kan serveras med honung för en extra smakhöjning.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Föregående artikelBrownies med svarta bönor
Nästa artikelVykort från Färöarna

Kommentera