Torsk med parmachips

-

Här kommer en väldigt god rätt för helgmiddagen. Väldigt god men ändå enkel att tillaga. Det låter lite för bra för att vara sant? Nej då, torsk med parmachips, en god sås, pressad potatis och en sallad så är du hemma! Jag hittade inspirationen hos Matplatsen, men har gjort om receptet en aning.

Förberedelser är grejen! (har jag kommit på sent omsider) Att duka bordet innan man ens börjar med maten och att fixa salladen först (och ev ställa in den i kylen under tiden) gör underverk för det slutgiltiga resultatet. Jag har i alla år fokuserat på att laga maten, för att till slut inse att jag också vill ha en sallad till bordet och att bordet gärna får vara dukat lite snyggt – även en vardag. Nåja, man lär så länge man lever.

Torsk med parmachips kommer här:
4 port

4 st torskfiléer
smör
salt & peppar

4 skivor parmaskinka

Såsen:
2 schalottenlökar (jag hade en halv gul lök istället)
25 g smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
1/2 citronsaft
1 msk grönsaksfond
4 msk fryst dill
salt & peppar

Börja med parmachipsen (kan förberedas innan). Lägg ut parmaskinka på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta skivorna i ugnen, 175 grader ca 15 min (håll koll så de inte bränns). Låt svalna på plåten.

Lägg torskfiléerna i en smord ugnsfast form och häll på/hyvla lite smör över varje torskfilé. Salta. Tillaga i ugnen 175 grader ca 20-25 min.

Såsen: Hacka löken fint och fräs den mjuk i smöret. Pudra över mjölet och tillsätt mjölk, grädde och crème fraiche (det är inte så noga med mängder av varje sort, ta det ni har hemma och som känns bra). Häll ner fond, pressad citron och fryst dill. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt & peppar.

Servera med pressad potatis och en god sallad.

Torsk med parmachips

Visste du det här om torsk?

Torsk är en av de viktigaste matfiskarna och har stor ekonomisk betydelse inom fisket. Den fiskas ofta med trål eller garn, men även andra fiskemetoder som med krok förekommer. Den kan säljas färsk, djupfryst, eller torkad och saltad som klippfisk eller torkad stockfisk. Fiskens rom och lever kan säljas som delikatesser.

Högt fisketryck under lång tid har lett till att bestånden av torsk i en del områden minskat och att de hotas av överfiske. Internationella naturvårdsunionen (IUCN) rödlistar arten globalt som sårbar.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar