Våffeldagen 2018

-

Temadagar i all ära. Vissa känns roliga och de försöker jag följa, men många temadagar struntar jag faktiskt i. En kollega på jobbet brukar under morgonfikarasten berätta om dagens temadag, för det är temadag varje dag. Varje dag på året är tillägnat något, se temakalendern. Men då jag har en matblogg så försöker jag ändå följa de matinspirerade temadagarna, såsom Våffeldagen 2018.

Våffeldagen 2018 är idag och då jag passade på att ta sovmorgon idag, så kommer dagens inlägg ut lite sent. Jag ville göra en ny sorts våfflor igår, för att kunna förbereda ett inlägg till idag, men min dotter Saga såg mina belgiska våfflor och ville absolut att vi skulle köra på dem. Sagt och gjort, vad gör man inte för sina barn?


Det blev ett helt berg våfflor! Men lyxigt att få äta precis så många som man orkade.

Våffeldagen 2018


Mitt favoritpålägg på våfflor eller pannkakor. Att ta keso och lite sirap – så gott!

Lite mera klassiska våfflor har jag gjort tidigare, se mitt recept här. Det receptet har jag helt enkelt hämtat ur kokboken Vår Kokbok som jag fick av mina föräldrar på min namnsdag 1993 – förra årtusendet minsann… Den står fortfarande kvar bland mina receptböcker och ifall jag letar ett klassiskt recept, så går jag ofta tillbaka till den boken. Den kanske upplevs som lite tråkig men innehåller otroligt mycket god mat och nyttig fakta.


Förra årets bild, där det var en så strykande åtgång, så jag inte hann ta någon bild med sylt och grädde.

Visste du det här om Våffeldagen?

Jungfru Marie bebådelsedag, Annuntiatio Mariæ, tidigare även Herrens bebådelse, Vårfrudagen, Frue dag, är en årlig kristen högtid som firas nio månader före jul i syfte att högtidlighålla att jungfru Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.

Jungfru Marie bebådelsedag firas 25 mars i katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna, med vissa undantag beroende på när påsken inträffar. I Svenska kyrkan firas dagen på den söndag som infaller 22–28 mars, och temat är ”Guds mäktiga verk”, även där med vissa undantag.

Förr kallades denna dag – som var en helgdag – för Vårfrudagen efter titeln Vår Fru för jungfru Maria. I Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att det svenskkyrkliga kyrkoårets helgdag flyttats till en söndag.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelTorsk med parmachips
Nästa artikelMarockansk vegansk gryta

2 KOMMENTARER

  1. Hade helt missat att det var våffeldagen igår. Oj då. Hi, hi! Och keso och sirap på våfflor har jag aldrig testat, så det ska jag lägga på minnet tills nästa gång våffeljärnet åker fram. :)

    • Jag missar också temadagar! ;)
      Våfflor är annars en väldigt praktisk lunch vilken månad som helst – det går fort att röra ihop och alla tycker om det! Ställ fram lite olika pålägg så är du hemma sen.
      Kvar är stöket att göra rent våffeljärnet men men…

Kommentera