Marockansk vegansk gryta

-

Meatfree Monday och idag bjuder jag på en marockansk vegansk gryta. Med kikärtor, med aubergine, med kanel och saffran. Jag började med maträtten en dag tidigare, då jag blötlade mina torra kikärtor. Mera om det i ett annat inlägg. Det här receptet har jag hittat inne hos Linneas skafferi, och jag har i princip kopierat det rakt av.

En hel del ingredienser, men en väldigt god gryta. Jag valde att äta den tillsammans med ris och en klick crème fraiche, men vill du göra den helt vegansk, så utesluter du crème fraiche.

Marockansk gryta med kikärtor:

1 aubergine
olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1/2 g saffran
1 tsk kummin (inte spiskummin, de smakar inte alls lika)
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 förp krossade tomater á 390
ca 2 dl vatten
Ev. 1 liten bit broccoli (som jag hade över)
2 grönsaksbuljongtärningar/fond
ca 400g avrunna kikärtor på tetra
1 dl russin
100 g sötmandel
salt och peppar

Börja med att ta fram en gryta och en stekpanna. Hacka sedan olika grönsaker, så du har dem redo. Det är enklare än att försöka göra två saker samtidigt. Dela auberginen i skivor och lägg upp på en tallrik, salta skivorna och låt stå en stund. De kommer att vätska ur sig en aning, men med vätskan följer en besk smak, som man sen sköljer bort.

Skär auberginen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran. Stek auberginebitarna mjuka i lite olja och låt dem ligga kvar i stekpannan. Lägg ner lök och vitlök i en gryta och fräs dem mjuka på medelvärme i en gryta med lite olja.

Tillsätt riven ingefära tillsammans med saffran, kummin, kanel, paprikapulver och tomatpuré och låt allt fräsa ihop ett par minuter. Ha sedan i krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin. Tillsätt den stekta auberginen och lägg på locket. Låt puttra åtminstone 30 min, gärna längre. Häll på lite mera vatten ifall grytan riskerar att koka torr.

Under tiden grytan kokar, så kan du koka ris i en annan kastrull. Passa också på att grovhacka lite sötmandel. Vid servering, så bjud på marockansk vegansk gryta tillsammans med ris, hackad mandel och gärna lite crème fraiche.

Marockansk vegansk gryta

Visste du det här om veganism?

Veganism är ett levnadssätt där en person avstår från animaliska produkter i den mån det är möjligt och praktiskt genomförbart, samt en sammankopplad filosofi som förkastar synen att djur går att äga. En vegan avstår från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter, och olika tillsatser av animaliskt ursprung.

Veganer avstår även från att använda andra produkter utöver mat som är av animaliskt ursprung, till exempel skinnkläder, pälsprodukter, yllekläder och dunkuddar. Även produkter som tagits fram med hjälp av djurförsök avstår de flesta veganer ifrån i största möjliga mån. Likaså finns det veganer som avstår från konsumtion av tjänster där djur utnyttjas, till exempel besök på djurparker, cirkus som handhar djur, rodeos och tjurfäktning

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelVåffeldagen 2018
Nästa artikelPåskfudge

Kommentera