Kräftsoppa med morötter

-

Här kommer en väldigt god och lyxig soppa som passar perfekt till helgmiddagen, att äta som en egen rätt eller varför inte som förrätt till en trerättersmiddag? Supergod oavsett. Jag pratar om min kräftsoppa med morötter. Att soppan sen är väldigt lätt att göra, gör ju ingenting.

1 stor morot eller 2 mindre
olja
4 dl vatten
1 msk hummerfond
150 g kräftost (funkar med räkost också)
1 dl creme fraiche
Mjölk och vetemjöl som redning
Cayennepeppar alt citronpeppar
Räkor

Riv moroten grovt och häll över i en kastrull med lite olja i botten. Fräs moroten någon minut innan vatten och fond/buljongtärning hälls på. Låt koka några minuter tills moroten är mjuk och mixa den sedan till småbitar.

Fyll på kastrullen med mjukost och creme fraiche, och låt koka upp. Krydda med peppar och häll även på redning så den tjocknar till sig. Dra kastrullen av sidan och häll i räkorna. Det räcker om de blir varma, de behöver inte kokas.

Servera din kräftsoppa med morötter i snygga skålar, de här är från Ica’s hemmaavdelning, och servera ett gott bröd till din soppa. Jag valde ett gott surdegsbröd från ett lokalt bageri – Frejas bakeri (borde få ett eget inlägg) och så tog vi kräftost som pålägg. Så en enkel, snabb och väldigt god fredagsmiddag för oss.

Kräftsoppa med morötter

Visste du det här om soppa?

Gränsen mellan soppa och å ena sidan stuvning och å andra sidan grytor är flytande. Soppor brukar dock vara tunnare än stuvningar med högre vätskeinnehåll. Stuvningar serveras dessutom ofta som tillbehör som en maträtt som är en lika viktig del av måltiden, medan soppa normalt serveras som ”huvudattraktion” (om än ibland med tillbehör). Grytor har ofta lägre andel vätska och högre andel fasta ingredienser i större bitar än soppor, och är vanligare som huvudrätt serverade med tillbehör.

Källa: Wikipedia

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMars 2018
Nästa artikelÄpplekladdkaka med mandelmassa

Kommentera