Äpplekladdkaka med mandelmassa

-

Här kommer en kladdkaka deluxe! Det är som en blandning av kladdkaka, äppelkaka och mazarinkaka. Hur gott låter inte det? Jag pratar om en äpplekladdkaka med mandelmassa som ni bara måste prova!

Servera kakan med lite lättvispad grädde. Denna gång hade inte jag det hemma, men jag kommer att köpa nästa gång jag är på affären och kompletterar med en bild. Gör så här:

150 gr smör
1 1/2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
150g mandelmassa
2 äpplen
kanel
hackade nötter, jag valde pekannötter denna gång
pärlsocker

Enklast är det alltid att förbereda de olika delarna – fastän jag både lagat mat och bakat hela mitt vuxna liv, så försöker jag lära mig det nu. Så börja med att grovriva mandelmassan, ställ åt sidan. Hacka de nötter du gillar, ställ åt sidan. Ta fram de ingredienser du vill ha och sätt igång ugnen på 175 grader.

Smält smöret i kastrull och blanda med socker, låt svalna en aning. Rör i mjöl, bakpulver och mjölk.
Blanda ner din rivna mandelmassa i smeten. Bröa formen med smält smör och kokosflingor, jag spände också fast ett bakplåtspapper i botten. Häll i smet, skala och skiva äpplena och tryck ner dem i ett snyggt mönster. Toppa din äpplekladdkaka med mandelmassa med kanel, hackade pekannötter och pärlsocker.

Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Ta ut kakan när den börjat släppa en aning från kanterna. Den kommer att släppa ytterligare då den svalnar. Servera din kaka tillsammans med lättvispad grädde och du har ett magiskt gott fika eller efterrätt.

Äpplekladdkaka med mandelmassa

Visste du det här om kladdkaka?

Kladdkaka är en kompakt mjuk kaka med chokladsmak och kladdig konsistens. Ingredienserna är mjöl, ägg, smör, socker och kakao. Kladdkaka bakas så att dess innanmäte fortfarande är kladdigt. Kladdkakan är nära besläktad med brownien.

Vispad grädde utgör ett vanligt tillbehör, liksom vaniljglass och jordgubbar. Det förekommer många olika recept på kladdkaka men den viktigaste skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används. Därav kladdigheten, som beror på frånvaro av luftbubblor i smeten. Kladdkaka kan även göras på blockchoklad, och får då en mer vitaktig färg.

Kladdkakans dag firas sedan 2008 den 7 november.

Källa: Wikipedia

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar