Kokosdammsugare

-

Dags för en ny sorts dammsugare. Det är en otroligt god kaka ifall man gör den själv. Köpta dammsugare äter jag extremt sällan, då de inte är i närheten lika goda som hemmagjorda. Har ni tid och lust att prova att göra hemmagjorda så lovar jag att ni inte blir besvikna. Nu var det dags för en ny smaksättning då jag kom på att jag borde kunna göra kokosdammsugare. Alva hade bakat en sockerkaka och bröat formen med kokosflingor och därifrån fick jag inspiration.

Jag brukar förbereda så jag har en bit sockerkaka redo i frysen, så jag inte behöver göra allt på samma gång. Det är en rätt omständlig kaka ifall man ska göra alla delar ända från start, så det är betydligt enklare att dela upp jobbet på flera moment. Ifall sockerkakan finns klar, så går det ganska snabbt att göra smörsmeten och sen rulla in dem i marsipan. Låta dem stelna i kylen och sen doppa i valfri choklad.

Har ni experimenterat något med smaker så kommentera gärna! Jag har tidigare gjort både lakritsdammsugare, apelsindammsugare och neutrala dammsugare. Alla är fantastiskt goda! Kallar ni dem för dammsugare förresten? Eller är punschrullar ett bättre ord?

100 g mjukt smör
3 msk socker
2 msk kakao
1 msk florsocker
lite salt
1 msk flaggpunsch
½-1 dl kokosflingor
ca 175g sockerkaka

Ta fram smöret en stund innan, så det blir mjukt och lättare att jobba med. Blanda ihop smöret med alla torra ingredienser + punsch, och tärna sedan ner sockerkakan och rör. Sockerkakan kommer att smulas sönder och blandas jämt i smörsmeten.

Marsipan – Ett tårtlock brukar räcka.
200 g choklad

Lägg ut tårtlocket och kavla ev ut det en aning. Skär skarpa kanter men behåll resterna tills du vet att du är klar. Lägg ett jämnt rör med smörsmet längs marsipankanten och rulla sedan ett varv. Skär av marsipanen och rulla någon extra gång, så kanterna fäster med varandra. Skär punschrullarna i valfri längd. Lägg de färdiga punschrullarna på en tallrik och in i kylen så får de stabilisera sig.

Kokosdammsugare

Sista steget är att doppa ändarna. Dags att smälta valfri choklad i ett vattenbad, och doppa dina skurna punschrullar. Jag valde en god choklad från Malmö Chokladfabrik denna gång. Doppa dina punschrullar och lägg på en tallrik för stelning. Strö över mera kokosflingor innan chokladen hinner stelna.

Mina färdiga kokosdammsugare

Kokosdammsugare

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelSmakbox Smakresa
Nästa artikelSnabbt chokladgodis

Kommentera