Jag har gjort hemmagjord färskost senaste dygnet. Alltså, jag har inte stått och jobbat med den hela senaste dygnet men den har jobbat själv senaste dygnet. Hur enkelt som helst att göra en mjukostbas och sen smaksätta med det man är sugen på. Så här:
1 liter filmjölk
3 dl gräddfil
Häll ihop filmjölk och gräddfil i en kastrull och sätt också i en termometer. Värm blandningen under vispning och håll koll på temperaturen. Vid 45 grader så är den klar. Dra kastrullen åt sidan.
Under tiden så tar du fram en bunke, ett durkslag och en ren kökshandduk. Lägg handduken i durkslaget och durkslaget ovanpå bunken. Häll ner filmjölksblandningen i handduken, knyt ihop en aning och ställ in i kylen. Åtminstone över dagen, men jag hade min i kylen i ett helt dygn.
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk basilika
2 små hemmaodlade chilis
salt och svartpeppar
När det är dags att ta hand om din mjukost, så krama ur så mycket vätska du kan genom handduken och lägg sedan din mjukost i en annan bunke. Smaksätt med vad du känner för, den här gången tog jag vitlök, färsk basilika och två små chilis (väldigt milda) som jag odlat själv i sommar. Salt och svartpeppar. Mixa mjukosten med smaksättningen. Klart!
Hemmagjord färskost
Den här morgonen hade jag bara hårt tunnbröd hemma, så det var första smakbiten. Men då jag behövde mera frukost än så, så gjorde jag en annan favorit. Mosa en avokado på mackan och smaksätt med citronpeppar. Så gott att äta på vilket bröd som helst!