Alltså, jag tror att jag har fått en liten crush på nymald kardemumma. Det är så gott i alla möjliga bakverk! Allt från klassiska kanelbullar till mina rabarbersnittar till dessa biscotti med kardemumma.
Små, knapriga italienska kex som passar ypperligt till kaffet eller varför inte till en tallrik glass? En enkel deg som du först gräddar och sedan skär i skivor och torkar, så det tar en stund. Men när dina biscottiskorpor är torra, så håller de sig hur länge som helst.
100 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 st ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortla själv
50 g mandel, skållad och hackad
uppvispat ägg till pensling
Ta fram smöret en stund innan, då det hinner bli mjukt. Under tiden hinner du mortla din kardemumma och skålla din mandel. Koka upp vatten i en kastrull och lägger ner din mandel. Koka någon minut innan du tar upp mandeln och lossar skalet. Dela de skållade mandlarna i mindre bitar. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och socker tills det är väl blandat. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Rör samman de torra ingredienserna samt mandeln och blanda i till en smidig deg. Rulla degen till en boll och dela den i fyra delar.
Rulla delarna till rullar som du lägger på bakpappersklädd plåt och plattar ut till rektanglar, ca 1 1/2 centimeter tjocka. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter (håll koll, mina blev klara på 25 min).

Sänk värmen till 125 grader. Tag ut plåten och låt svalna 5 minuter innan du skär dem i ca 2 centimeter tjocka bitar tvärsöver. Lägg dem på ett ugnsgaller och låt torka i ugnen ca 20 minuter.
Biscotti med kardemumma

