Blomkål och broccolipaj

Hösten är här och det vimlar av prisvärda svenska grönsaker och rotfrukter. Passa på att frossa i vad Sverige har att erbjuda i matväg. Här har jag gjort en blomkål och broccolipaj som jag smaksatte med en bit ädelost.

Pajdeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
100 g smör

Fyllning:
1 litet broccolihuvud
1/2 blomkålhuvud
1 gul eller röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 ädelost Gräddädel 140g
1 dl gräddfil
1/2 dl creme fraiche
1ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm basilika
1 krm timjan
2 tomater
1 dl riven ost

Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli rumsvarmt. Häll i mjölsorterna och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform och ställ gärna in i kylen en stund, medan ugnen blir varm.

Blomkål och broccolipaj

Blomkål och broccolipaj

Sätt på ugnen på 200 grader. Grädda degen i mitten av ugnen ca 10 minuter. Skiva lök och vitlök och fräs i stekpanna. Koka broccolin och blomkålen med lite salt i ca 4 min. När pajdegen är gräddad, lägg ner den stekta löken, blomkål och broccoli. Smula din ädelost över. Riv osten, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, gräddfil, creme fraiche och kryddorna. Häll din äggstanningen jämnt över och toppa med skivade tomater och sen riven ost.

Blomkål och broccolipaj

Grädda i 200 grader i 25-30 minuter och servera med en god sallad.

Blomkål och broccolipaj

Blomkål och broccolipaj

Blomkål och broccolipaj

Kommentera