Saffranspannkaka

-

Gotlands ”nationalefterrätt” är saffranspannkaka som serveras året runt och gärna till oss turister. Jag har tyvärr inte ätit den på plats de två gånger jag har varit till Gotland, men det hindrar ju inte att jag provar att göra den själv, eller hur? Egentligen ska saffranspannkaka serveras med salmbärssylt men det är inte så lätt att få tag i, så hallonsylt duger gott.

Idén kläcktes under julen, då vi kokade hemmagjord risgrynsgröt flera gånger. Men då det aldrig blev någon gröt över så har tanken förskjutits till februari. I helgen kokade jag en kastrull och det blev faktiskt gröt över den här gången, så då tänkte jag att det var dags. Nedan har jag kopierat Kung Markattas recept men min gröt har jag lagat på ordinarie recept med bara mjölk.

¾ dl grötris
2,5 dl vispgrädde
2,5-3 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk smör
1 pkt saffran
3 msk honung
1 msk malen kardemumma
50 gr sötmandel, skållad och finhackad
2 ägg

Servering:
Hallonsylt
Vispgrädde
Ev vaniljsocker

Koka först upp mjölk och grädde i en kastrull, tillsätt grötris, smör och salt. Sjud försiktigt under lock i ca 40 minuter, rör då och då. Låt gröten svalna. Gröten får inte vara för tjock, späd vid behov med lite mer mjölk. (Det här hade jag redan gjort då jag hade färdig gröt klar).

Stöt saffran i en mortel tillsammans med lite strösocker. Häll ner i grötkastrullen och mät sedan upp kardemumma i din mortel. Mortlad kardemumma är såå mycket godare än färdigmald. Tillsätt saffran, mandel, honung och nymalen kardemumma i gröten och knäck ner ett ägg i taget i smeten. Rör om ordentligt.

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka
Jag hade inte riktigt lika mycket gröt, så jag tog en rund pajform med ett bakplåtspapper i botten.

Bred ut smeten i en smord långpanna i ett 2 cm tjockt lager. Grädda kakan i ca 30 minuter i 200 grader.

Saffranspannkaka

Hallongrädde:
Vispa grädden till ganska hård konsistens och vänd ner ett par msk hallonsylt. Sockra ev med lite vaniljsocker för en fylligare smak.

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka

Fungerar som fika eller mellanmål (då utan grädde och kanske keso istället?) året runt.

Saffranspannkaka

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

  • Ja, prova det! Det är väldigt gott! ?
   Jag har gjort saffransrisotto, en gång med lax och en annan gång med sparris, de finns här i bloggen om du söker.
   Och så får du prova kakan en annan dag – den var ännu godare än jag trodde ?
   Kram och ha en härlig kväll!

Lämna ett svar