Krusbär och rabarbersylt

-

Vi har en liten buske krusbär i trädgården som har vildsått sig själv (så jag och en granne hittade den bakom ett träd en dag). Det kändes lyxigt, så jag har väntat på att bären ska bli mogna. Det var de nu och jag plockade in. Läste på lite olika tips och chansade sedan på en krusbär och rabarbersylt.

Eftersom den är en liten buske än så länge, så gav den inte så mycket bär. Därför ville jag dryga ut sylten en aning. Rabarber passar nog fint till och sen älskar jag kardemumma. Så ner med det också, tillsammans med socker. Så här alltså:

300 g krusbär
350 g rabarber
350 g socker
1 tsk kardemummakärnor, som jag mortlade själv
Saften från en halv lime

Rensa bort blomresterna, det bruna lilla fnas som sitter på ena änden, och skär bort fästet. Dela krusbären i två och lägg i en kastrull.

Skär rabarber i 0,5 cm långa bitar och lägg ner i samma kastrull. Fyll på med socker och blanda om. Låt gärna kastrullen stå ett tag och låt bären safta sig själva. Mortla kardemumma och lägg i, samt citron- eller limesaft.

Krusbär och rabarbersylt

Koka bären i kastrullen och skumma av ifall det behövs. Koka tills bären och rabarbern gått sönder. Under tiden så brukar jag sätta in väl rengjorda burkar i ugnen, 100 grader, så de steriliseras.

När sylten är klar, ta ut burkarna ur ugnen och fyll på med sylt ända upp till kanten. Sätt på plastfolie och skruva sedan på locket. Vänd syltburken upp och ner och låt svalna.

Krusbär och rabarbersylt

Att en ställer burkarna med varm sylt upp och ner lärde jag mig av min mamma, och är ett säkert sätt att förhindra bakterier att komma in.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

1 KOMMENTAR

Lämna ett svar