Risgrynsgröt – en bra frukost året om

-

Jag är uppväxt på landet med mamma, pappa och två bröder. Mamma var hemmafru och alltså hemma hela tiden. Det gjorde att hon alltid var den som lagade all mat och det gjorde hon bra! Jag är alltså uppväxt med rejäl husmanskost hela dygnet och alltid gröt eller välling till frukost. Något som mamma lagade ibland var risgrynsgröt och det kändes alltid lite lyxigare än den vanliga vardagsgröten.

Och risgrynsgröt är faktiskt en bra gröt året om. Inte bara på julaftonsmorgonen, utan när som helst. Den tar betydligt längre tid att koka än tex havregrynsgröt, men passa på att göra en större sats istället, så räcker den ett par dagar. Så blev det i helgen för mig. Jag klev upp tidigare på söndag morgon och satte igång kaffebryggaren och ett grötkastrull.

Lagom till att resterande familj orkade kliva upp, så var gröten klar. Vi åt det vi orkade och sen kan jag spara gröten till ett par frukostar i veckan.

För fyra personer:
2 1/4 dl (200g) grötris
2 dl vatten
1 kanelstång alternativt lite malen kanel.
Ca 1 L mjölk, gärna 3%
1/2 tsk salt

Börja med att mäta upp grötriset tillsammans med vatten och salt och låt koka 2-3 min. Fyll på med mjölk och sänk värmen. Rör då och då medan gröten puttrar på. Smaka av och fyll ev på med mera mjölk. När gröten är klar, fiska upp kanelstången.

Risgrynsgröt

Servera din risgrynsgröt med kanel och ev strösocker och gärna någon macka på sidan.

Risgrynsgröt
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera