Lakrits- och hallonfudge

-

Ni orkar ett godisrecept till va? Jag gjorde en laddning lakrits- och hallonfudge då jag verkligen gillar den smaken. Lite omständligt att göra två lager men effektfullt att få en fudge med två färger och två smaker. Receptet finns både här och där men jag har plockat det från Matplatsen och bara kopierat.

Lakrits fudge

3 dl grädde
4 dl socker
50 g smör
4 msk glukossirap/vanlig sirap
1 påse krossad turkisk peppar
½ krm chili (jag tog sriracha)
150-200 g mjölkchoklad (jag använde 150 g mörka chokladknappar)
Svart karamellfärg (ca en kork)

Stöt turkisk peppar i mortel (inte så viktigt, de kommer att smälta ändå). Mät upp grädde, smör, socker, sirap, chili och turkisk peppar i en tjockbottnad rostfri kastrull. Rör tills det börjar koka. Använd termometer för bäst resultat och rör om då och då. Koka tills smeten uppnått 118-120 grader.

Dra av kastrullen från värmen och rör om tills det slutat koka för att inte bränna botten. Nu rör du ner chokladknapparna så de smälter ner i smeten. Rör hela tiden och försök få det att gå så fort som möjligt, så smeten inte tappar temperaturen. Häll upp i en form ca 30×20 som är klädd med bakplåtspapper. Sätt in den i kylen under tiden som hallonfudgen görs.

Jag valde att göra lakritslagret ena dagen och hallonlagret nästa dag. Smidigt då det går att sprida ut jobbet.

Hallonfudge

3 dl grädde
4 dl socker
50 g smör
4 msk glukossirap/vanlig sirap
125 g färska hallon
150 g vit choklad (även här använde jag chokladknappar)
1 msk vaniljsocker
några droppar röd karamellfärg (ca en kork)

Mät upp grädde, socker, smör, sirap och hallon i en tjockbottnad rostfri kastrull. Rör tills det börjar koka. Använd termometer för bäst resultat och rör om då och då. Koka tills smeten uppnått 118-120 grader.

Lakrits- och hallonfudge

Ta kastrullen från värmen och rör tills den slutat bubbla. Rör nu ner de vita chokladknapparna. Rör hela tiden och försök få det att gå så fort som möjligt, så smeten inte tappar temperaturen. Häll hallonlagret över lakritslagret och ställ kallt att stelna. Skär sedan i bitar och lägg upp snyggt. Servera din lakrits- och hallonfudge.

Lakrits- och hallonfudge
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera