Pannacotta är en riktigt god dessert när en äter den hemma. Ute på restaurang har den nog aldrig imponerat på mig, då den är tagen direkt från kylen och bara pyntad. Den brukar kännas ganska platt och tråkig. Men hemmagjord tycker jag att ni ska prova, och kanske helst denna filmjölkspannacotta med glöggmarinerade lingon. Inget platt och tråkigt med den, det kan jag lova. Receptet är från tidningen Elle och Emma Brink och jag har bara kopierat och halverat receptet.

Det smidigaste med en pannacotta är att den måste förberedas i tid och få ett par-tre timmar på sig att stelna i kylen. Perfekt att göra mitt på dagen alltså, så är efterrätten redo.
Filmjölkspannacotta med glöggmarinerade lingon
För fyra personer:
1,5 gelatinblad
1,5 dl grädde
50 gram socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl filmjölk
1 msk citronsaft
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Ta fram en kastrull och mät upp grädde, socker och vaniljsocker. Låt koka upp och rör så allt blandas. Rör ner det mjuka gelatinet så det blandas med grädden.
Blanda filmjölk och citronsaft i en skål. Häll ner filmjölken i den varma grädden medan du hela tiden vispar så att det inte blir klumpar. Häll upp pannacottan i snygga glas eller portionsformar och ställ in i kylen i minst 2-3 timmar.
1,5 dl glögg (alkoholfri funkar fint)
1,5 msk ljust muscovadosocker (strösocker funkar också)
0,5 – 0,75 dl frusna lingon
Mät upp glögg och socker i en kastrull, koka upp och låt sedan sjuda i 20 minuter. Häll den varma glöggen över de frusna lingonen, rör om och och låt stå framme i rumstemperatur i någon timme.
Ev rostad mandel till dekor
Ta fram pannacottan från kylen ca 30 minuter innan den ska serveras. Häll på en dryg matsked av glögglingonen på pannacottan och dekorera ev med rostad mandel.


Vill du ha andra förslag på pannacottor, så har jag mitt arkiv här. Testa dig fram och kommentera gärna ifall du hittar någon god.