Här kommer en snabb fredagsefterrätt i portionsglas, perfekt att ta till då det vankas fredagsmiddag. Då vill åtminstone jag ha en både snabb, enkel men ändå lyxig middag. Att kunna känna att det är helg, men inte planera och laga mat i evigheter.
Det är en variant på banoffiepie, men serverad i portionsglas istället. Den här gången utan bananer, vilket funkar alldeles utmärkt det också. Det är en perfekt efterrätt att bara plocka och blanda det en har hemma – inga exakta mått här inte. Men här nedan kommer ändå en fingervisning om hur mycket du behöver för 10 portioner:
200 gram digestivkex
100 gram smält smör
400 gram karamelliserad mjölk ( 1 burk )
ca 250 gram färska bär (eller svenska bär från frysen)
2 1/2 dl vispgrädde
50 gram grovhackad choklad
Krossa kexen till fina smulor, enklast i en mortel. Lägg smulorna i en skål och rör ihop med smält smör. Ställ åt sidan. Vispa grädden.
Ta fram fina glas och varva sedan smulor, karamelliserad mjölk, bär och grädde huller om buller. Toppa till sist med hackad choklad och ev mera bär. Klart att servera en snabb fredagsefterrätt i portionsglas.