Klassisk lasagne

-

En klassisk lasagne går att äta vilken dag i veckan som helst. Jag valde att laga den som en festlig lördagsmiddag, men funkar minst lika bra alla andra dagar. Fördelen med att laga en stor lasagne, är att det räcker till många alternativt ger många matlådor. Perfekt!

Klassisk lasagne

Många tänker att det tar så lång tid att göra en klassisk lasagne, men ifall du gör det i olika steg, så går det fort. Gör din köttfärssås ena dagen/kvällen, och så monterar du bara ihop lasagnen dag 2. Att göra en ostsås går fort, helst ifall du har färdigriven ost i frysen. Under tiden lasagnen gräddas så hinner du sno ihop en sallad och duka.

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 köttbuljong eller fond
salt och peppar
1 förp blandade bönor

Börja med att hacka lök och vitlök och stek det på lägre värme. Peta löken ut mot sidorna på stekpannan, höj värmen och lägg ner köttfärsen. Låt den steka och blanda allt till en köttfärsblandning. När köttfärsen nästan är stekt, så ta i en förpackning krossade tomater och buljong/fond. Sänk värmen och låt köttfärssåsen stå och puttra. Ju längre desto bättre. Smaksätt med salt och peppar. När jag stängde av köttfärsen, så hällde jag ner en förpackning blandade bönor.

Ostsås:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
Mjölk
Salt och peppar
2-3 dl riven ost

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet så det löses upp helt och späd med lite mjölk ofta. Vispa hela tiden så det inte bränner fast i botten. Ta kastrullen av plattan och häll ner den rivna osten, fortsätt vispa så osten löses upp. Smaksätt med salt och peppar.

Lasagnen:
Lasagneplattor
1 Mozzarellaost

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsfast form och börja med att hälla i 1/3 ostsås i botten. Lägg på torra lasagneplattor och varva dessa med köttfärssås. Avsluta med lasagneplattor och sist ostsås högst upp. Toppa med tunt skivad mozarella och peppar. In i ugnen ca 20-30 min, tills ytan är gräddad.

Klassisk lasagne
Klassisk lasagne

Ta ut din lasagne och servera med en god sallad på sidan.

Klassisk lasagne
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera