En klassisk lasagne går att äta vilken dag i veckan som helst. Jag valde att laga den som en festlig lördagsmiddag, men funkar minst lika bra alla andra dagar. Fördelen med att laga en stor lasagne, är att det räcker till många alternativt ger många matlådor. Perfekt!
Många tänker att det tar så lång tid att göra en klassisk lasagne, men ifall du gör det i olika steg, så går det fort. Gör din köttfärssås ena dagen/kvällen, och så monterar du bara ihop lasagnen dag 2. Att göra en ostsås går fort, helst ifall du har färdigriven ost i frysen. Under tiden lasagnen gräddas så hinner du sno ihop en sallad och duka.
Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 köttbuljong eller fond
salt och peppar
1 förp blandade bönor
Börja med att hacka lök och vitlök och stek det på lägre värme. Peta löken ut mot sidorna på stekpannan, höj värmen och lägg ner köttfärsen. Låt den steka och blanda allt till en köttfärsblandning. När köttfärsen nästan är stekt, så ta i en förpackning krossade tomater och buljong/fond. Sänk värmen och låt köttfärssåsen stå och puttra. Ju längre desto bättre. Smaksätt med salt och peppar. När jag stängde av köttfärsen, så hällde jag ner en förpackning blandade bönor.
Ostsås:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
Mjölk
Salt och peppar
2-3 dl riven ost
Börja med att smälta smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet så det löses upp helt och späd med lite mjölk ofta. Vispa hela tiden så det inte bränner fast i botten. Ta kastrullen av plattan och häll ner den rivna osten, fortsätt vispa så osten löses upp. Smaksätt med salt och peppar.
Lasagnen:
Lasagneplattor
1 Mozzarellaost
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnsfast form och börja med att hälla i 1/3 ostsås i botten. Lägg på torra lasagneplattor och varva dessa med köttfärssås. Avsluta med lasagneplattor och sist ostsås högst upp. Toppa med tunt skivad mozarella och peppar. In i ugnen ca 20-30 min, tills ytan är gräddad.
Ta ut din lasagne och servera med en god sallad på sidan.