Baconrisotto

-

När jag häromdagen inte hade några idéer på någon bra middag samt att jag verkligen inte hade någon lust att gå och handla, så nämnde Daniel hans baconbok. Han gillar verkligen bacon, så när jag såg boken Allt blir bättre med bacon av Christopher Sjuve för några år sedan, så köpte jag den till honom. Jag tittade i boken och hittade en baconrisotto.

Jag gillar verkligen risotto och att det är så enkelt att variera sig. Här hittar ni mitt arkiv, där samtliga är riktigt goda. Dessutom hade jag alla ingredienser hemma, så det var bara att sätta igång.

Ang risotto, så vet jag att det står skrivet vin i de allra flesta recepten. Och kanske blir det godare med lite vin i, som får koka bort, men jag har aldrig vin ”över” så jag brukar strunta i det.

Baconrisotto till fyra personer:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl Avorioris
Olivolja till kastrullen
6 dl vatten
1 buljongtärning, jag tog köttbuljong den här gången
1 pkt bacon
Riven parmesanost
Peppar
Hackad gräslök (jag använde fryst)
Ev någon god olja att droppa ovanpå din serverade risotto

Förbered kokande vatten i en kastrull, och lägg ner en buljongtärning. Hacka lök och vitlök och lägg det i en kastrull tillsammans med riset. Ta i lite olivolja och låt riset fräsa ett par minuter. Enligt vad jag läst så ska riset fräsa tills det blivit genomskinligt, men det är inte så noga.

Häll på lite av ditt varma buljongvatten och rör i riset. Rör, häll på lite buljong till och rör igen. Det är rörandet som skapar krämigheten i en risotto, så hellre för många varv än för få (även om du inte behöver röra hela tiden).

Under tiden så skär du ditt bacon i tunna stavar tvärsöver. Enklast ifall baconet är halvtinat. Fräs baconstavarna och lägg över dem på ett hushållspapper så de får rinna av. Lägg ner dem i riset när riset börjar bli klart – dvs när buljongen är slut. Smaka av riset så det har hunnit bli mjukt eller ta i lite vatten till för att göra risotton lite följsammare.

Dra kastrullen åt sidan och lägg i riven parmesanost. Rör om, och låt osten smälta. Krydda med svartpeppar. Lägg upp en slev baconrisotto i en djuptallrik och ringla gärna någon god olja på toppen samt strössla över lite gräslök. Servera dina risottotallrikar och ifall ni gillar det – vitlöksbröd på sidan.

Baconrisotto
Baconrisotto
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Föregående artikelChocolate chip cookies
Nästa artikelMatsmart träning

Kommentera