Fick hem senaste numret av Coop’s medlemstidning MerSmak förra veckan och hittade ett riktigt gott recept på General Tsos Tofu. En vegansk rätt som vi alla slukade med hull och hår. Passar utmärkt idag på Meatfree Monday. Receptet skapat av Rain Lundström och finns i boken Det Gröna Asien.
Då jag väljer att servera allt på ett fat, så kategorierar jag in det som plåtmat. Här hittar du mina andra förslag på plåtmat. Jag gillar konceptet väldigt mycket – att ställa hela middagen mitt på bordet och så får gästerna ta för sig.
General Tsos Tofu:
500 g fast tofu
0,5 dl + 0,5 dl majsstärkelse
Rapsolja till stekning
Marinad:
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 msk japansk soja
0,5 msk sesamolja
1 msk sriracha
1 msk honung/agavesirap
General Tsos sås:
1 msk majsstärkelse
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
0,5 dl honung/agavesirap
3 msk japansk soja
2 msk risvinäger
1 tsk chiliflingor/sriracha
Till servering:
Glasnudlar/ris
2-3 salladslökar
Sesamfrön
Skär tofun i mindre kuber, jag skar dem i ca 1 cm stora kuber (i receptet 2-3 cm) men fick jobba lite mera vid stekningen. Lägg bitarna i marinaden åtminstone 10 min – men hellre ännu längre.
Lägg hälften av tofun i en plastpåse och häll på majsstärkelse. Stäng påsen och skaka om, så tofun blir täckt. Gör likadant med den andra delen tofu.
Sätt igång vatten för att koka glasnudlar och blanda ihop General Tsos sås (det går att återanvända marinaden också). Häll rikligt med olja i en stekpanna och stek tofubitarna. Lägg åt sidan.
Hacka salladslöken i mindre bitar (spara lite grönt till servering) och stek dem mjuka i stekpannan. Häll på General Tsos sås och låt puttra någon minut. Vänd ner dina stekta tofubitar och blanda försiktigt runt.
Häll upp dina glasnudlar på ett fat, häll tofu och sås över och toppa sedan med skuren salladslök och sesamfrön.
Ställ fram ditt fat med General Tsos Tofu och låt dina gäster väl smaka.


Försöker ni också äta mer och mer vegetariskt? För att det är väldigt gott, skönt för magen och bra för både plånbok och naturen. Se mina tidigare vegetariska recept här.