Svartvinbärskaka med kokos

Buskarna dignar av bär och jag vill försöka hinna med och plocka det jag hinner. Jag har säkrat jordgubbar och hallon till frysen och jag har även gjort en pitekaka med röda vinbär. Men jag hittade också ett recept på en svartvinbärskaka med kokos, som jag ville prova.

75 g smör
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl svarta vinbär
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 200°. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, och strö med kokosflakes/kokosflingor. Alternativt så spänner du fast ett bakplåtpapper i botten och ”klistrar” remsor av bakplåtspapperet runt kanten.

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och mjöl. Rör till en jämn smet.

Svartvinbärskaka med kokos

Häll smeten i formen. Strö över bär, kokos och florsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Den ska bli lätt brun på ovansidan.

Låt kakan svalna innan den lossas från formen. Pudra över florsockret. Servera som den är till kaffet eller med grädde till dessert. Om ni dessutom kan plocka in några färska svarta vinbär och servera till, så är det pricken över i:et.

Svartvinbärskaka med kokos

Kommentera