Tjälknöl på bogstek

-

Dags att börja rensa i frysen, så en kan få in av höstens skatter. Jag hittade en stek jag köpt av en älgjagande kompis, som jag ville göra något av. En ny köttdetalj för mig, så jag letade lite inspiration men bestämde mig för att göra en tjälknöl av bogstek. Tjälknöl är alltid gott! Och det är så enkelt!

Lägg din köttbit i en ugnsform (direkt från frysen eller om den redan är tinad) och sätt in i en 100 grader varm ugn. Sätt i en termometer när köttbiten tinat och låt köttet stå i ugnen tills det når 65 grader. För mig tog det 4-5 timmar. Lägg ner köttbiten i den salta lagen och låt svalna.

Tjälknölslag:
1 liter vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan

Mät upp alla ingredienser i en stor kastrull (som senare rymmer hela köttbiten) och vispa så salt och socker löser sig, Låt svalna. När köttet har nått 65 grader i innertemperatur i ugnen, så sänk ner köttbiten i lagen. Låt köttet svalna i lagen och ta sedan upp köttbiten.

Tjälknöl på bogstek

Nu kan du skära tunna skivor och servera ett väldigt gott och smakrikt kött till valfria tillbehör. Själv serverade jag den till ugnsrostad färskpotatis, köpt bearnaisesås, picklade rädisor och grillad kål (rester från häromdagen, då vi åt grillmiddag).

Tjälknöl på bogstek
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera