Blomkålssoppa med bacon

-

Hösten är = soppa och grytor tycker jag. Det är så gott och så enkelt, men ändå gör jag det inte på sommaren. Hur gör ni? Äter ni soppor på sommaren? Nej, det hör hösten till, och gärna tillsammans med något gott bröd. Igår var det höstväder och jag lagade en blomkålssoppa med bacon.

Bakgrunden till soppan kommer från Daniel. Jag skulle ut och springa dagens runstreak och jag bad honom hitta ett sopprecept med blomkål och potatis. När jag kom hem hade han hittat receptet inne hos Tasteline och jag gjorde allt utom krutongerna (som säkert hade blivit supergoda men men. Ibland finns inte tiden eller allt material hemma). Förutom en god soppa, så kunde jag göra mycket från lokalproducerade produkter, vilket känns extra bra!

Blomkålssoppa med bacon:

4-6 vitlöksklyftor
400 g potatis (lokalproducerat från Rödön)
1 blomkålshuvud (från Ås trädgård)
1 gul lök (från Ås trädgård)
Olivolja för stekning
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl creme fraiche (alltid svenska produkter)
Salt & peppar
1 tsk vinäger
Ev olivolja som garnering

1 paket bacon (från Änge chark)

Börja med vitlöksklyftorna. Lägg dem i en ugnsform (med skalen fortfarande på) och ugnsbaka dem ca 15 min i 200 grader (jag passade på att ugnssteka rödbetor under tiden, till en annan middag).

Skala potatisen och dela i mindre bitar. Dela blomkålen i mindre bitar och även den gula löken. Fräs detta i kastrullen tillsammans med lite olivolja. Fyll på med vatten och buljongtärningar och låt koka ca 20 min. Känn efter när grönsakerna är mjuka.

Under tiden hinner du steka på ditt bacon. Dela baconet i smala strimlor och stek dem knapriga. Lägg upp dem på ett hushållspapper, så fettet kan rinna av. Ställ åt sidan.

När ingredienserna i soppan är mjuka, ta kastrullen åt sidan. Ta ut dina vitlöksklyftor, ta bort skalen och lägg ner dem i kastrullen. Mixa soppan slät och ställ tillbaka på plattan. Lägg ner 1 dl creme fraiche och rör om så det blandas. Smaksätt soppan med salt, peppar och ev vinäger och olivolja.

Blomkålssoppa med bacon

Servera din blomkålssoppa med bacon och gärna något gott mjukt bröd på sidan.

Om du inte serverar bacon på sidan, så har du en vegetarisk middag på Meatfree Monday – tips tips!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera