Saffranskolakakor med hackad mandel är en sådan snygg kaka, så jag skulle kunna baka den bara därför. Att den sedan är otroligt god gör inte saken sämre. Att den till sist är väldigt lättbakad kan vara den avgörande detaljen. Mitt tips: baka den bara, ni kommer inte att ångra er!
100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 1/3 dl mjöl
1 pkt saffran
Ev 1 tsk rom
Hackad sötmandel
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli mjukt. Blanda också ett paket saffran med 1 tsk rom och låt stå. Ifall ni inte har rom hemma, så funkar det med vatten också.
Blanda det rumsvarma smöret med sirap, socker och saffransblandningen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Blanda till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och forma avlånga rullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till rullarna. Tryck ett grunt dike i mitten av rullarna och strö den hackade mandeln i diket. Sätt in i ugnen ca 10 min, men håll koll – alla ugnar är olika.
Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna någon minut. Skär sedan sneda kakor medan de är varma. Låt svalna helt och servera dina saffranskolakakor med hackad mandel som fikabröd till kaffet. Så snygga och så goda!