Meatfree Monday och jag bjuder på en god nudelpanna att ställa mitt på bordet, för alla att ta ifrån. Marinerad tofu med stekta nudlar är en riktigt god rätt! Jag tog inspiration från Siri Barje, men gjorde sedan en egen rätt. En vegansk rätt ifall en använder äggfria nudlar och vegansk creme fraiche vid serveringen.
Jag är rätt ny på tofu, har inte ätit det ett år ens, men jag gillar alla maträtter jag lagat. Så jag kommer att fortsätta utforska veganska, och vegetariska alternativ. Denna bit tofu hittade jag dessutom på halva priset, så det kan också vara ett tips – innan allt för många hittat det som en bra produkt, så kan den finnas i kort-datum-lådan på din affär.
400 g nudlar, valfria
ca 200 g marinerad tofu (1 förp)
4 msk neutral olja
10 cm purjolök
1 röd paprika
2 stora klyftor vitlök
1 bit ingefära
Srirachasås eller 1 röd chilifrukt
1 msk sesamolja
Till servering:
Creme fraiche
Sweet Chili-sås
Ev färsk koriander
Ev sesamfrön
Koka nudlarna efter anvisningar på paketet. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Tärna din marinerade tofu och stek den gyllene i 2 msk olja. Smaksätt även med chili eller srirachasås. Lägg åt sidan.
Skär purjolöken i slantar och dela paprikan i mindre bitar. Riv vitlök och ingefära fint.
Ta en stor stekpanna eller wok och sätt den på hög värme. Stek purjolöken ca i 2 minuter och tillsätt sedan paprikabitarna. Häll på tofun och rör runt hela tiden.
Tillsätt sedan nudlarna, vitlök, ingefära och sesamolja. Woka i 1 minut tills allt är varmt.
Servera marinerad tofu med stekta nudlar med en klick creme fraiche och sweet chilisås. Säkert gott med koriander och sesamfrön också, men det hade jag inget hemma.