Kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache

-

Fikabesök i helgen och jag ville fixa något nytt fika. Har hört om en ny kladdkaka och satte igång. Kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache kan helt enkelt inte bli fel. Så här:

En helt vanlig kladdkaka original:

100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Ca 1 dl jordnötssmör
1/2 dl florsocker
Mjölk för att tunna ut

Börja med att sätta igång ugnen på 175 grader och smöra en form. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten och täck även sidorna. Den här gången tog jag en springform som är 20 cm i diameter, så lite mindre än en vanlig.

Smält smöret i en kastrull och blanda sedan ner allt i samma kastrull. Börja med socker och ägg och rör tills det blandats. Ner med torrvarorna och blanda igen.

Blanda jordnötssmör med florsocker och tunna ut jordnötsmörssmeten med mjölk.

Häll ner smeten i formen och klicka i jordnötssmöret. Kanske borde jag gjort den lite tunnare och kunnat ringla ner den istället. Men den färdiga kakan blev god, så jag är nöjd.

Sätt in kakan i ugnen. Ca 15-20 min i ugnen, beroende på form, men ta ut kakan innan den stannat helt. Den stannar lite till efter att man tagit ut den ur ugnen och tanken är att den ska vara kladdig i mitten. Hellre lite för kladdig än lite för torr.

Kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache

Chokladganache:

1/2 dl grädde
100 g valfri choklad, jag tog choklad med havssalt som jag hade hemma

Hackade jordnötter

När kladdkakan svalnat, mät upp grädde i en kastrull. Låt koka upp och dra från plattan. Lägg ner chokladbitar och rör tills chokladen smält. Bred ut din chokladganache över kladdkakan och låt det rinna ner längs kanterna. Strö hackade jordnötter i önskat mönster. Ställ din kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache att stelna och servera den med lättvispad grädde.

Kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache

Servera din kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache tillsammans med lättvispad grädde eller med en god glass. Vi provade båda delarna. Vispad grädde till fikastunden och glass när vi åt upp resterna till efterrätt.

Kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache
Kladdkaka med jordnötssmör och chokladganache
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera