Tekakor till helgfrukosten

-

Att baka bröd hemma är såå gott! Jag är uppriktigt less på alla smaklösa köpebröd just nu, undantag surdegsbröd från ett bageri, så jag vill försöka baka mera hemma. Och kanske få mina barn att uppskatta hemmabröd också. I veckan fick jag till vanliga tekakor till helgfrukosten, recept från Tasteline. Kanske också lite smaklösa, så nästa gång ska jag experimentera med lite brödkryddor.

Det här receptet har ganska kort jästid, så en hinner baka brödet samma morgon. En annan variant kan vara att kalljäsa ett bröd över natten, men det har jag inte provat ännu. Det är också värt lite jobb då nybakat bröd med smör och ost är svårslaget gott till frukost.

100 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst, färsk
2 msk flytande honung
1 tsk salt
11 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm vätskan till fingervarmt, ca 37 grader. Smula sönder jästen i en stor bunke och häll i honungen. Sötman i honungen kommer att göra att jästen smälter till flytande form. Fortsätt med den ljumma degvätskan och salt och blanda ordentligt.

Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i 5 min. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram plåtar med bakplåtspapper och ös ut degen på mjölat bakbord. Knåda igenom degen och kavla ut den till 0,5 cm tjock platta. Ta ut runda tekakor och lägg på en plåt, nagga med en gaffel. Täck med en handduk och låt jäsa 5-10 min, medan ugnen blir varm.

Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen, ca 6-7 min, eller tills bröden fått fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

Servera tekakorna med smör och ost eller valfritt pålägg. Ät och njut!

Tekakor till helgfrukosten
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar