Raggmunkar med bacon och äppelkompott

-

En klassiker sitter väl alltid rätt som vardagsmiddag? Jag kan ibland tycka att vi glömmer våra gamla klassiker – de som funnit ända sedan mormors tid (förmodligen även från hennes mormor också osv) och är så genomarbetade och så bra att en inte behöver tänka. Ett sådant exempel är raggmunkar med bacon och äppelkompott som går att äta både som helglunch och vardagsmiddag. Enkelt att göra om till en vegetarisk rätt genom att hoppa över baconet.

Raggmunkar

400 g fast potatis
0,5 gul lök, finhackad
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 paket bacon
smör, att steka i

Äppelkompott

3 syrligt äpple (t ex Aroma)
2-3 msk vatten
ca 1 msk strösocker
0,5 msk citronsaft
1 kanelstång (eller liten malen kanel i brist på en stång)

Skala potatis och lök. Riv potatisen grovt och finhacka löken.

Vispa ihop ägg och vetemjöl. Häll i mjölken i omgångar under vispning så att det blir en slät smet. Smaksätt med salt men tänk på att baconet är salt, så ta hellre för lite än för mycket. Ställ åt sidan, så mjölet får en chans att svälla.

Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Lägg i en kastrull med vatten, socker, citronsaft och kanelstång. Låt koka ihop till en kompott. Under tiden hinner du också steka baconet i en stekpanna.

Stek raggmunkar av smeten i smör, ca 1 dl smet per raggmunk. Låt steka tills gyllene på båda sidor på medelhög värme, ca 2 minuter per sida. Varmhåll de färdigstekta raggmunkarna i ugnen tillsammans med det stekta baconet.

Servera raggmunkarna med bacon och äppelkompott och även lingonsylt.

Raggmunkar med bacon och äppelkompott
Raggmunkar med bacon och äppelkompott
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar