Morot- och majssoppa med vitlöksbröd

-

När snön yr utomhus så är det väldigt härligt att krypa in och mätta sig med en soppa. Gärna efter att jag haft en stunds utetid. Promenad, något ärende på stan eller helt enkelt skottat snö. Här har jag gjort en god morot- och majssoppa med vitlöksbröd som passade fint på torsdagskvällen.

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olja eller smör att steka i
2 morötter
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 liten burk majs
Ev 1 msk polenta
1/2 dl grädde

Hacka lök och vitlök, låt fräsa i olja i en kastrull. Skölj och skrubba av morötterna (de behöver sällan skalas) och skär i mindre bitar. När löken fräst ett par minuter, så häll ner morotsslantarna. Låt fräsa någon minut innan du häller på vatten och en buljongtärning. Låt puttra tills morötterna nästan är mjuka, häll då en burk avrunnen majs och polenta. Låt blir varmt och ta sedan av kastrullen.

Mixa soppan slät, fyll på med lite grädde och sätt tillbaka på värme. Låt puttra någon minut och soppan är klar. Smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med en klick creme fraiche och vitlöksbröd*. En härlig vardagsmiddag som hela familjen tycker om.

Också en enkel middag att göra vegansk genom att välja bort grädden och creme fraiche alternativt välja veganska alternativ.

Morot- och majssoppa med vitlöksbröd

* Vitlöksbröd:

En klick smör, bregott eller vad du har hemma
1 vitlöksklyfta
Torkad basilika eller oregano
Halvfärdiga baguetter från butiken
Ev ost

Förbered gärna smöret en stund innan, så det hinner bli mjukare och sätt ugnen på 200 grader. Hacka vitlöken och blanda tillsammans med smör och basilika/oregano. Skär sneda snitt (inte hela vägen ner i botten, utan spara lite så brödet sitter ihop) i bröden. Peta ner lite vitlökssmör i varje skåra och ställ bröden i en ugnsform.

Sätt in i ugnen och grädda ca 10 min, så bröden får en gräddad yta. När bröden kommer ut, så petade jag ner lite ost i varje skåra, så den fick bli halvsmält vid servering. Bryt bitar och ät tillsammans med soppan.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Kommentera