Risotto är en av mina favoriträtter och det går att variera i all oändlighet tror jag. Igår kokade jag ihop en risotto med västerbottensost och rostade grönsaker. Riktigt gott att äta på kvällskvisten. Äter ni risotto med gaffel eller sked förresten? Jag äter alltid med gaffel men Daniel föredrar att äta med sked. Smaken är som baken.
Om ni inte vill testa den här risotton så har jag samlat alla mina varianter här – bara att utforska.
3 dl Avorioris
1 liten gul lök
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Riven Västerbottensost (alternativt annan smakrik ost)
Svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
1 liten förpackning majs
En näve haricot verts
Smör & Rapsolja att steka i
Salt
Ta fram två kastruller. I den ena mäter du upp vatten och buljongtärning och i den andra hackad lök och ris (lite olja i botten). Stek lök och ris ett par minuter på medelvärme, så riset blir en aning genomskinligt. Häll sedan på lite av buljongen och fortsätt röra i kastrullen. Det är själva rörandet som skapar risottons krämighet, så rör i kastrullen då och då.
Under tiden risotton puttrar på så tar du fram en stekpanna. Häll av vätskan från majsen och en del Smör & Rapsolja i stekpannan. Lägg först ner hackad vitlök så den får fräsa ett par minuter, sedan majs och haricot verts. Låt fräsa tills majsen nästan ”poppar” och får en liten yta. Ta ev i mera smör ifall det behövs. Smaksätt med salt.
När buljongen är slut och riset är i princip mjukt (det ska egentligen vara en liten liten kärna kvar i mitten), dra kastrullen av plattan. Strö över riven Västerbottensost och smaksätt med peppar. Lägg upp på en stor tallrik eller ett serveringsfat och häll över dina rostade grönsaker ovanpå. Avsluta med pepparkvarnen.