10 fakta om ägg

-

Snart är det påsk och den period av året som vi svenskar äter galet mycket ägg. Och varför inte, ägg är en superprodukt helt i sig själv, så vi borde egentligen äta mera ägg året runt. Men apropå ägg, så har jag sammanställt 10 fakta om ägg:

  • Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.
Starten på min äggröra deluxe
  • Att påsken blivit den stora ägghelgen beror bland annat på att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. En ytterligare anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg.
  • Ägg är perfekt mat för den som vill leva hälsosamt, eftersom ägg ger en lång mättnadskänsla och innehåller de proteiner, vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det är endast C–vitamin som saknas, men det kan vi få genom andra livsmedel.
Lakritsmaränger
Lakritsmaränger
  • Vita höns värper vita ägg och bruna höns värper bruna ägg – svårare än så är det inte.
  • Äggets dag firas den 8:e oktober 2021
  • Äggvitan koagulerar strax innan äggulan. Äggvitan koagulerar vid 60-65 graders värme medan äggulan behöver 65-70 grader.
Egg Benedikt
Egg Benedict
  • Om du förvarar dina ägg i kylen så håller de väldigt mycket längre än vad som står på förpackningen. Det datumet är satt utifrån att du har äggen framme hela tiden samt i samspråk med övriga Europa.
  • Om du vill veta ifall ägget är för gammalt så finns ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Om ägget ligger platt mot botten så är ägget pinfärskt. Om ägget reser sig upp så är det mer än 10 dagar men om ägget flyter upp till ytan så bör du lukta på det innan du använder det.
  • Knäck ägget i en separat glas och lukta. Ifall det är dåligt så känner du det.
Bulgurpytt med stekt ägg
Bulgurpytt med stekt ägg
  • I Sverige är vi vana att kunna äta ägg hur som helst, men gör inte det utomlands. Mer än 20 procent av alla ägg inom EU bär på salmonella, varför många EU-länder rekommenderar sina invånare att tillaga äggen ordentligt.
Kardemummamacarons med chokladfyllning
Kardemummamacarons med chokladfyllning
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera