Kardemummamacarons med chokladfyllning

-

Det finns kryddor som bara stiger och stiger i mitt smakregister, och en av dem är kardemumma. Det går att göra så mycket gott med kardemumma, inte bara bullar. Mina rabarbersnittar tex, magiskt goda med en touch kardemumma i. Eller något så otippat som morotsmarmelad, också väldigt god med kardemumma i. Så när jag hittade kardemummamacarons med chokladfyllning inne hos Brinken bakar, så ville jag såklart testa.

Vad jag hört och läst om macarons så ska de vara svåra att få bra. Det ska vägas ner på gramnivå, de ska spritsas och sen ligga och vänta mm. Vilket har jag gjort att jag aldrig provat. Men inne på Emmas sida lät det ändå enkelt, och jag hade två äggvitor över i kylskåpet, så vad kunde gå fel med ett test? Nedan kommer Emmas recept, blandat med lite tips som jag samlat på mig:

Macarons:

70 g äggvita (ca 2 st)
30 g strösocker (0,3 dl)
70 g florsocker (drygt 1 dl)
90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 g florsocker (1,5 dl)
1 tsk kardemumma, allra helst mortlad från hela kärnor

Choklad- och kanelfyllning:

100 g mörk choklad, i bit eller chokladknappar
50 g socker (drygt 0,5 dl)
50 g grädde
50 g smör
2 tsk kanel

Börja med dina macarons. Ta fram äggvitorna så de blir rumsvarma och lägg dem i en bunke. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.

Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker och den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggvitan i två olika omgångar och vispa i 2 minuter. Nu ska äggvitesmeten vara så vispad så en kan vända bunken upp och ner.

Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl och kardemumma genom en sil*. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös. Det tar en stund, så rör och vänd. Rör och vänd.

Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 2-3 cm i diameter. Banka plåten mot underlaget, för att ev luftbubblor ska bubbla upp**. Baka på 150 grader i 12 minuter***.

Kardemummamacarons med chokladfyllning
Mina ogräddade kardemummamacarons som fått vila en timme

Låt macaronsen svalna helt.

*Här tipsar många om att lägga florsocker och mandelmjöl i en mixer först, för att mixa sönder mandelmjölet så mycket det går.

**Här råder det lite delade meningar. Emma menar att dessa macarons inte behöver vila och torka, medan alla andra recept jag hittat pratar om att vila ca en timme innan en sätter plåten i ugnen.

***Min första laddning macarons hade jag inne i ugnen 12 minuter, men de säckade ihop. Min andra laddning hade jag inne i 24 minuter, men det var nog lite för mycket. Så säg 15-18 min istället.

Kardemummamacarons med chokladfyllning
Mina lite sneda gräddade macarons

Fyllning

Hacka chokladen (eller om du har chokladknappar) och lägg i en bunke. Häll socker, grädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

Häll gräddblandningen över chokladen och rör om till en slät smet. Tillsätt kanelen och låt chokladblandningen stelna till rumstemperatur. (Om du upplever att den skär sig, kör ett par varv med en stavmixer så fixar det sig.)

Spritsa chokladfyllningen mellan två bottnar. Låt dem gärna stå i kylen över natten innan de ska serveras, då hinner de sätta sig och bli riktigt mjuka och goda.

Macarons går utmärkt att frysa!

Kardemummamacarons med chokladfyllning
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera