Rabarbersnittar

-

Rabarbern har till slut kommit upp här i Jämtland och häromkvällen gick jag ut och tog några stjälkar till mitt bak. Jag fick lite dåligt samvete då jag tog de flesta stjälkar som kommit upp, men jag tror på vår rabarberplanta – den kommer att ge oss mera god rabarber! Jag var alltså lite girig, då jag ville baka rabarbersnittar till kvällsfikat.

Receptet har jag hittat inne hos MyKitchenStories, en jätteduktig tjej som också kör utbildning via livesändningar i InstaStories. Jag låg och tittade på hennes macarons-utbildning häromkvällen och ska nog prova någon dag. Macarons är ju otroligt goda men dyra ifall man ska köpa dem, så det vore roligt att kunna göra egna. Nåväl, en annan dag som sagt.

Nu ska ni få riktigt goda kolakakor, eller snittar ifall ni hellre säger det. Jag har gjort några olika varianter på kolakakor och ni hittar min samling här. Här nedan är det recept för två längder, men då vi hade så lite rabarber så bakade jag halva satsen. Jag kommer garanterat att baka de här flera gånger till, bara jag får mera rabarber.

Gör så här:

150 g rabarber
saft från 1 citron + 1 dl strösocker
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
4 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma (helt klart bäst att mortla kardemummakärnor – mycket mera smak)
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. En varmluftsugn blir varmare, så då måste du ha färre grader. Om jag inte missminner mig, så dra bort 25 grader ifall du kör varmluft.

Lägg rabarber, citronsaft och strösocker i en kastrull. Koka upp tills rabarbern mjuknat och sockerkristallerna smält. Sila bort vätskan (återanvänd vätskan till fil/gröt dagen efter). Här kokade jag lite för länge, så de smala rabarberbitarna föll sönder, nästan till en sylt. Så det blev inte så snygga bitar, även om de blev goda!

Vispa ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Fyll på med vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum och platta lätt till längderna. Gör en urgröpning i mitten av längderna och lägg rabarberkok i varje längd.

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär dem på snedden i 12 bitar.

Sötsyrliga kakor till kaffet – mm

Rabarbersnittar
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar