Det börjar bli dags att titta igenom frysen och se till att koka sylter och marmelader av fjolårets bär. Det säger väl bara swish så är årets bär klara för inplockning och infrysning. Jag hade en liten låda krusbär i frysen som jag tog fram för att koka naturell krusbärsmarmelad. Det är alltid gott att ha någon burk hemmakokad marmelad lagom till helgens ostbricka tycker jag.
Jag har kokat en laddning ett tidigare år, då jag blandade krusbär och rabarber men även kardemumma. Jättegott det också, men den här gången får krusbären spela huvudrollen fullt ut.
280 g krusbär
250 g syltsocker
0,5 dl vatten
Ta fram dina krusbär och låt dem tina. Rensa krusbären och lägg allt i en kastrull. Låt koka upp och låt koka åtminstone fem min. Rör och krossa krusbären i kastrullen. Skumma bort eventuellt skum.
Under tiden har du satt in rena glasburkar i ugnen på 100 grader för sterilisering och att de fått stå där under tiden krusbärsmarmeladen fått koka.
Mät upp marmeladen i varma burkar och förslut burken. Jag brukar vända burken upp och ner direkt, för att på så sätt omöjliggöra att bakterier kommer in.
