Creme Brulee – en favoritefterrätt i Skärgårn

-

Creme Brulee – en favoritefterrätt i Skärgårn sedan jag lagade den första gången i somras. Creme Brulee eller Crème brûlée som det egentligen heter. En portionsform med en god gräddad grädde och en bränd, knackig sockertopp. Igår var det dags igen, då Alva bett om det flera helger på raken.

Det är ingen svår efterrätt fastän den har ett fancy namn. Den tar lite tid, men blir också såå gott när det är klart. Och eftersom den har rykte om sig att vara svår, så blir det lite extra imponerande att bjuda på.

Creme Brulee – en favoritefterrätt

1/2 vaniljstång (jag tog 1 tsk vaniljsocker istället)
2 1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk
3/4 strösocker
1 citron, skalet
3 äggulor
Råströsocker (fast det funkar med vanligt strösocker också)

Häll ner grädde, mjölk, socker och vaniljsocker. Låt koka upp och rör om under tiden. Dra kastrullen från sidan och riv ner citronskalet (endast det gula). Låt stå och dra en timme i rumstemperatur eller över natten i kastrullen.

Sätt ugnen på 150 grader. Knäck äggen och dela i vitor och gulor. Rör ihop gulorna i en bunke. Koka upp grädden till 80 grader igen, dra bort från värmen och häll i äggulorna. Rör till en jämn smet och häll ner smeten i ugnståliga portionsformar (breda, låga formar).

Creme Brulee med citron och lavendel

Ställ formarna i en långpanna eller annan form med kant. Häll kokande vatten runt om formarna (halvvägs upp till formarnas kant), och ställ in hela formen mitt i ugnen. Grädda ca 45 min tills smeten stannat i mitten (öppna luckan och skaka lite på den stora formen). Ta ut och låt svalna. Här kan de också ställas in i kylen och vänta tills det är dags att servera. Perfekt efterrätt att förbereda på fm tex, för att servera till kvällens middag.

Creme Brulee med citron och lavendel

Vid servering:

Vid servering av din Creme Brulee så ställ formarna på eldsäkert underlag. Strö över socker i ett jämnt lager och bränn med brännare till en krispig yta. Det går även att bränna av formarna i ugnen, men inget jag har provat.

Creme Brulee - en favoritefterrätt
f
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera